Včelapro s.r.o., Lubomír Češka
Nejdecká 171, 691 44 Lednice na Moravě, tel./Fax: 519 340 515, mobil: 603 592 533, web: www.vcelapro.cz, e-mail: info@vcelapro.cz
Med je sladká látka, kterou včely připravují z nektarů květů, z výměšků živných částí rostlin nebo z výměšků, jež jsou rostlinami vylučovány. Tento produkt včely sbírají, přeměňují, kombinují s vlastními výměšky a ukládají do buněk plástů v úle.
Šetrné zacházení s medem zachová jeho přirozené vlastnosti. Je nutné dodržení čistoty, zejména zabránění sekundární kontaminace nečistotami (lidským faktorem). a uložení ve vrchovatě naplněných interních nádobách ve tmě a v chladu. Ideálním materiálem nádob je sklo nebo porcelán. Termobilní látky v medu poškozuje zejména teplota nad 40° C. Med se však poškozuje i ovětráváním, kontaktem s kovy ( hlavně železem ) atd.
Ideální je podávat med pravidelně, bez výkyvů, v čerstvém stavu. Med obstojí i v konkurenci s ostatními sladidly (např. místo cukru v černé kávě chutná také dobře). Přímá konzumace medu není na závadu, kazivost zubů je při ní bezvýznamná,Což se nedá říci o řepném cukru. Dávky medu mají být přiměřené. Pro dospělého je dostačující1 polévková lžíce medu, při zvýšené námaze lze dávku i několikanásobně překročit, u dětí podáváme 2 až 3 krát denně 1 kávovou lžičku medu. Doporučuje se podávání medu po jídle - zejména po tučném , protože usnadňuje trávení tuků ( "tuky hoří v ohni glycidů" ). Zásadně se med indikuje u virových onemocnění, kataru horních cest dýchacích, teplotních stavů atd. V konkurenci s cukrem řepným v těchto indikacích je podání medu pro organismus výhodnější. V poslední době se med ve zvýšené míře podává i sportovcům. Podávání fruktózy, glukózy, a medu je velmi užitečné u extrémních zátěží.
Nechceme zde výživu medem přeceňovat, ale skutečností je, že v moderní výživě má med nezastupitelné místo - je všeobecně uznávanou hodnotou ověřenou tisíciletým používáním, o čemž se můžete přesvědčit na této stránce.
Včelí med je hodnotná dietetická potravina, sladidlo a lék.
Obsahuje cenné látky jako jsou vitamíny, enzymy a minerální látky nezbytné pro lidský organismus.
Mateří kašička se proti ostatním produktům používá velmi krátce, i když existují nepřímé důkazy o tom, že se vyskytovala v kosmetických přípravcích v dobách starého Egypta a později snad i v dobách Říma.
Mateří kaše je výměšek cefalického glandulárního systému včel-dělnic ve stáří mezi 5 - 15 dny života. Tento výměšek je zkrmován první 3 dny potomstvem "dělnic" a trubců. Tvoří výhradně potravu včelí matky po dobu jejího larválního stadia vývoje a potom po jejím vylíhnutí po celý život.
Mateří kaše je neškodná pro člověka
Obsahuje velké množství nutritivně metabolicky a energeticky bohatých látek. Je prokázáno, že podáním těchto látek se (mimo jiné):
zvyšuje spotřeba kyslíku některými tkáněmi a aktivují se některé enzimatické reakce
zvyšuje se odolnost na zátěž chladem
stimulují se psychické nálady a snižuje se nervozita
zvyšuje se chuť k jídlu
zvyšuje se obecná (celková) vitalita
zvyšuje se odolnost vůči některým infekčním onemocněním
Mateří kaše vykazuje některé erytropoetické charakteristiky ( změny v tvorbě krvinek ) jak v červené krevní řadě, tak i ve tvorbě krvinek bílé řady.
Propolis není objev současné doby. Člověk ho používá několik tisíciletí jeho účinky dokonale znali již staří Egypťané.
Propolis je všeobecně užívaný název pro látku pryskyřičné povahy, kterou včely sbírají z různých rostlinných zdrojů a kterou používají k dezinfekčním i jiný účelům ve svém společenství.
Hmota propolisu má pryskyřičný charakter, její barva se mění od žlutohnědé, zelenohnědé po někdy až načernalou . Lze jej přirovnat k aromatickému lepidlu, které v teple taje a v chladu křehne. Má vysokou přilnavost k lidské kůži i sliznicím, je předpokládán vliv na povrchní membránu buněk.
Návod : 4-5 dkg propolisu rozdrobíme a dáme do 1/2 litru lihu 80%. Dobře uzátkujeme a denně protřepáváme a ponecháme 10-14 dní vyluhovat. Pak to přelejeme a spodek procedíme přes hadřík.
Při zvýšení krevního tlaku se používá 1x10 kapek večer před spaním až do vyléčení.
Při zánětu ledvin se používá s dobrým výsledkem 2x denně kávovou lžičku do 1/2 dcl teplé vody.
Při angíně, bolestech v krku od nachlazení, chřipky apod., dáme do 1dcl teplé vody 1 kávovou lžičku tinktury a častěji kloktáme.
Při léčení žaludečních vředů a na dvanácterníku vypijeme nalačno ráno 1 dcl teplého léku, do kterého dáme 1 kávovou lžičku tinktury.
Opilého člověka přivedeme do střízlivého stavu, když vypije 1 dcl studené vody do které jsme dali 1 kávovou lžičku tinktury.
Plísňové onemocnění mezi prsty na končetinách zmizí, když postižené místo potřeme občas tinkturo ( bez vody ).
Včelí vosk je přirozeným produktem, který vzniká přestavbou pylu a medu v těle některých druhů včel, a to změnami v jejich zažívacím ústrojí. Včely vosk jako sekret voskotvorných žlázek sbírají z povrchu vlastních těl, zpracovávají kusadly a obohacují dalšími látkami. Vosk se získává různými formami přetavování a čištění "včelího díla" - plástu. I když je léčebné využití včelího vosku proti ostatním včelím produktům menší ( omezené pouze na oblast léčebné kosmetiky ), zůstává vosk velmi hodnotným včelím produktem. Už i proto, že veškeré snahy o jeho umělou výrobu v minulosti skončily nezdarem.