Včelapro s.r.o., Lubomír Češka

Nejdecká 171, 691 44 Lednice na Moravě, tel./Fax: 519 340 515, mobil: 603 592 533, web: www.vcelapro.cz, e-mail: info@vcelapro.cz

Včelapro s.r.o., Lubomír Češka

Novinka

Odrůdová medovina

 


XAMPLE FUGIENS , NE DULCE MEL ESSE, VELIT QUIS

Ať nejí sladký med, kdo prchá před rojem.

 

Definice medu:



Med je sladká látka, kterou včely připravují z nektarů květů, z výměšků živných částí rostlin nebo z výměšků, jež jsou rostlinami vylučovány. Tento produkt včely sbírají, přeměňují, kombinují s vlastními výměšky a ukládají do buněk plástů v úle.

Těžba a uchování medu:


Šetrné zacházení s medem zachová jeho přirozené vlastnosti. Je nutné dodržení čistoty, zejména zabránění sekundární kontaminace nečistotami (lidským faktorem). a uložení ve vrchovatě naplněných interních nádobách ve tmě a v chladu. Ideálním materiálem nádob je sklo nebo porcelán. Termobilní látky v medu poškozuje zejména teplota nad 40° C. Med se však poškozuje i ovětráváním, kontaktem s kovy ( hlavně železem ) atd.

Způsob podání:

Ideální je podávat med pravidelně, bez výkyvů, v čerstvém stavu. Med obstojí i v konkurenci s ostatními sladidly (např. místo cukru v černé kávě chutná také dobře). Přímá konzumace medu není na závadu, kazivost zubů je při ní bezvýznamná,Což se nedá říci o řepném cukru. Dávky medu mají být přiměřené. Pro dospělého je dostačující1 polévková lžíce medu, při zvýšené námaze lze dávku i několikanásobně překročit, u dětí podáváme 2 až 3 krát denně 1 kávovou lžičku medu. Doporučuje se podávání medu po jídle - zejména po tučném , protože usnadňuje trávení tuků ( "tuky hoří v ohni glycidů" ). Zásadně se med indikuje u virových onemocnění, kataru horních cest dýchacích, teplotních stavů atd. V konkurenci s cukrem řepným v těchto indikacích je podání medu pro organismus výhodnější. V poslední době se med ve zvýšené míře podává i sportovcům. Podávání fruktózy, glukózy, a medu je velmi užitečné u extrémních zátěží.

Nechceme zde výživu medem přeceňovat, ale skutečností je, že v moderní výživě má med nezastupitelné místo - je všeobecně uznávanou hodnotou ověřenou tisíciletým používáním, o čemž se můžete přesvědčit na této stránce.

Včelí med je hodnotná dietetická potravina, sladidlo a lék.
Obsahuje cenné látky jako jsou vitamíny, enzymy a minerální látky nezbytné pro lidský organismus.
 

Včelí mateří kašička

výroba medu - starý včelý úlMateří kašička se proti ostatním produktům používá velmi krátce, i když existují nepřímé důkazy o tom, že se vyskytovala v kosmetických přípravcích v dobách starého Egypta a později snad i v dobách Říma.

Definice:

Mateří kaše je výměšek cefalického glandulárního systému včel-dělnic ve stáří mezi 5 - 15 dny života. Tento výměšek je zkrmován první 3 dny potomstvem "dělnic" a trubců. Tvoří výhradně potravu včelí matky po dobu jejího larválního stadia vývoje a potom po jejím vylíhnutí po celý život.

Z mnoha pokusů, které byly provedeny a testovány, chceme zdůraznit několik následujících podstatných poznatků:

  • Mateří kaše je neškodná pro člověka             

  • Obsahuje velké množství nutritivně metabolicky a energeticky bohatých látek. Je prokázáno, že podáním těchto látek se (mimo jiné):

  • zvyšuje spotřeba kyslíku některými tkáněmi a aktivují se některé enzimatické reakce

  • zvyšuje se odolnost na zátěž chladem

  • stimulují se psychické nálady a snižuje se nervozita

  • zvyšuje se chuť k jídlu

  • zvyšuje se obecná (celková) vitalita

  • zvyšuje se odolnost vůči některým infekčním onemocněním

  • Mateří kaše vykazuje některé erytropoetické charakteristiky ( změny v tvorbě krvinek ) jak v červené krevní řadě, tak i ve tvorbě krvinek bílé řady.

Propolis

Propolis není objev současné doby. Člověk ho používá několik tisíciletí jeho účinky dokonale znali již staří Egypťané.

Definice:

Propolis je všeobecně užívaný název pro látku pryskyřičné povahy, kterou včely sbírají z různých rostlinných zdrojů a kterou používají k dezinfekčním i jiný účelům ve svém společenství.

Charakteristika:

Hmota propolisu má pryskyřičný charakter, její barva se mění od žlutohnědé, zelenohnědé po někdy až načernalou . Lze jej přirovnat k aromatickému lepidlu, které v teple taje a v chladu křehne. Má vysokou přilnavost k lidské kůži i sliznicím, je předpokládán vliv na povrchní membránu buněk.

Léčba tinkturou propolisu:

Návod : 4-5 dkg propolisu rozdrobíme a dáme do 1/2 litru lihu 80%. Dobře uzátkujeme a denně protřepáváme a ponecháme 10-14 dní vyluhovat. Pak to přelejeme a spodek procedíme přes hadřík.

Recepty:

  • Při zvýšení krevního tlaku se používá 1x10 kapek večer před spaním až do vyléčení.

  • Při zánětu ledvin se používá s dobrým výsledkem 2x denně kávovou lžičku do 1/2 dcl teplé vody.

  • Při angíně, bolestech v krku od nachlazení, chřipky apod., dáme do 1dcl teplé vody 1 kávovou lžičku tinktury a častěji kloktáme.

  • Při léčení žaludečních vředů a na dvanácterníku vypijeme nalačno ráno 1 dcl teplého léku, do kterého dáme 1 kávovou lžičku tinktury.

  • Opilého člověka přivedeme do střízlivého stavu, když vypije 1 dcl studené vody do které jsme dali 1 kávovou lžičku tinktury.

  • Plísňové onemocnění mezi prsty na končetinách zmizí, když postižené místo potřeme občas tinkturo ( bez vody ).

Včelí vosk

Včelí vosk je přirozeným produktem, který vzniká přestavbou pylu a medu v těle některých druhů včel, a to změnami v jejich zažívacím ústrojí. Včely vosk jako sekret voskotvorných žlázek sbírají z povrchu vlastních těl, zpracovávají kusadly a obohacují dalšími látkami. Vosk se získává různými formami přetavování a čištění "včelího díla" - plástu. I když je léčebné využití včelího vosku proti ostatním včelím produktům menší ( omezené pouze na oblast léčebné kosmetiky ), zůstává vosk velmi hodnotným včelím produktem. Už i proto, že veškeré snahy o jeho umělou výrobu v minulosti skončily nezdarem.

Stáčení medoviny