Včelapro s.r.o., Lubomír Češka

Nejdecká 171, 691 44 Lednice na Moravě, tel./Fax: 519 340 515, mobil: 603 592 533, web: www.vcelapro.cz, e-mail: info@vcelapro.cz

Včelapro s.r.o., Lubomír Češka

Prodej medoviny

 

 

Nabízíme Vám zde několik receptů

ukterých je využito jako součásti medu. Pokud máte nějaký zajímavý recept můžete nám jej zaslat a my ho rádi zveřejníme pro ostatní návštěvníky našich stránek.

Jaké koření dáváme do perníků?

Dobře umeleme hřebíček, fenykl a anýz. Skořici koupíme již mletou. Vše smícháme dohromady tak, aby žádné toto koření svou vůní nepřevládalo.

Mramorová poleva na dorty nebo řezy

Na citrónovou polevu nebo pomerančovou polevu pomocí papírového kornoutu nakreslíme linky a vidličkou přejedeme. Rozrušená poleva se zase slije a utvoří se mramor.

Domácí perník

65 dkg hladké mouky, 20 dkg cukru, 1 vejce, 2 lžičky koření, citronová kůra, 20 dkg tekutého medu, 1/8 l mléka, 1 žloutek, 1 dkg amonia
V míse utřeme cukr, med, vejce, koření a amonium. Přidáme citronovou kůru a po částech mouku. Těsto dobře propracujeme, rozválíme na pomazaný a moukou posypaný plech a zvolna upečeme. Studený perník polijeme citronovou nebo pomerančovou polevou a posypeme strouhanými ořechy nebo kokosem.

Medový dort

15 dkg hrubé mouky, 10 dkg tekutého medu, 10 dkg moučkového cukru, 2 lžíce studené vody, 4 žloutky, na špičku nože jedlé sody, sníh ze 4 bílků
Žloutky, med a cukr utřeme do pěny. Pak přidáme studenou vodu, sodu a po troškách střídavě mouku a sníh z bílků. Těsto nalijeme do dortové formy, kterou předem vymažeme tukem a posypeme hrubou moukou. Pečeme v mírné troubě asi 3/4 hodiny. Vychladlý dort rozřízneme a naplníme krémem. Povrch ozdobíme podle libosti.

Medové řezy

5 dkg másla, 3 velké lžíce mléka, 3 velké lžíce medu, 1 celé vejce, 15 dkg cukru, 1 kávová lž. jedlé sody, 40 dkg hl.mouky
Krém - 1/2 l mléka, 4 velké lž. hrubé mouky, 20 dkg cukru
Máslo, mléko, med, vejce, cukr dáme do nádoby nad páru rozpustit. Přidáme jedlou sodu rozmícháme. Odstraníme z páry, přidáme mouku a zpracujeme v těsto. Rozválíme 4 placky, které upečeme. Z mléka a hr. mouky uvaříme kaši. Máslo utřeme, přidáme vychladlou kaši a podle potřeby osladíme. Mažeme na upečené placky, necháme asi 24 hod. uležet v chladnu. Polejeme čokoládou

Perníková kolečka

4 vejce, 30 dkg mletého cukru, 15 dkg medu, 70 dkg hladké mouky, 2 x na špičku nože amonia a koření. Vypracovat těsto, vykrajovat kolečka, po upečení slepovat marmeládou a polévat bílou polevou.

Nepečené kávové tyčinky

15 dkg mletých oříšků, 1 lžíce tekutého medu, 10 dkg moučkového cukru, 1 lžička mleté kávy, dle potřeby přidat med, zpracujeme v těsto. Rozválíme, vykrájíme tyčinky, potřeme kávovou polevou a ozdobíme upraženým oříškem.

Perníková kolečka

Na vál dáme 45 - 50 dkg hladké mouky, 10 dkg moučkového cukru, 1 vejce, 4 hřebíčky, skořici, anýz, 15 dkg tekutého medu, 5 dkg strouhaných ořechů 1 kávovou vrchovatou lžičku jedlé sody. Vše zpracujeme v těsto, rozválíme, vykrájíme kolečka. Dáme na pomazaný, moukou posypaný plech, potřeme vejcem a rychle ve vyhřáté troubě do žluta upečeme. Studené potíráme libovolnou polevou.

Šternberské bochánky - indiánky

Na vále zpracujeme 75 dkg hladké mouky, 5 dkg cukru, 2 vejce, 35 dkg tekutého medu, skořici, anýz, 4 hřebíčky, 1 dkg amonia. Dobře zpracované těsto rozválíme, vykrájíme kolečka, na každé dáme hromádku jemně krájené pomerančové kůry a kandovaného ovoce, zbalíme jako knedlík, dáme na pomazaný a moukou vysypaný plech, potřeme rozšlehaným vejcem, ozdobíme rozpůlenou mandlí a v horké troubě do žluta pečeme v elektrické troubě spodek na II. a vršek na III. stupni. Získáme asi 60 kusů bochánků.

Rychlý perník

Do mísy dáme 45 - 50 dkg hladké mouky, 15 dkg moučkového, 1 vejce, 1 žloutek, skořici, anýz, 4 hřebíčky, 1 lžíci rozpuštěného tuku, 8 g amonia. To vše smícháme a zaděláme s 20 dkg horkého medu ( amonium a koření vmícháme až do vlažné směsy).

Šternberské medovníky

Na vál dáme 60 dkg hladké mouky, 24 dkg tekutého medu, rozemletý anýz, 5 hřebíčků, skořici, 15 dkg moučkového cukru, 2 celá vejce, 1 žloutek, 2 - 3 polévkové lžíce vody, 1 dkg amonia a zpracujeme v těsto. Těsto se nechá do druhého dne odpočinout, potom se rozválí, vykrájí tvary, dají na pomazaný a moukou vysypaný plech, pomažou vejcem, ozdobí rozpůlenou mandlí a rychle ve vyhřáté troubě do žluta pečeme na III. stupni el. trouby.

Stáčení medoviny

CZplus – pečeť dlouhodobé spolupráce a kvality
Cookies